FORFATTER

 om

KATHARSIS:

"En pageturner. En bragd. Høyere klasse enn det meste av norsk krimlitteratur jeg har vært gjennom før. Elsker krim som bygger på en god intrige. Som overrasker. Som provoserer. Som utløser følelser. Og har et språk, oppbygging og passe doserte «cliffhangers» som ikke forstyrrer historiefortellingen og lesegleden." 

Asbjørn Olav Lien

(journalist i Tønsbergs Blad)

om

STAVANGER-

TRILOGIEN:

"Fantastisk flotte bøker du deler med oss. Tårene triller. Mange minner, selv om jeg vokste opp på 50-tallet. Jeg anbefaler bøkene dine til alle jeg møter, spesielt Stavanger-folk, da. Her er det bare et ‘møst’."

Marit Helen Johansen


"Jeg vil gratulere både forfatter og forlag med denne historiske romanen. Det er ikke hver dag jeg leser en så gjennomgående elegant norsk skjønnlitterær forfatter med kristen profil."

DAGEN om Lusablomster


Dag Gundersen Storla er spesialist i indremedisin og infeksjonssykdommer. Han har blant annet arbeidet flere år som lege i Bangladesh, og driver Bærum CFS/ME og borreliose klinikk. Han har utgitt: Rytteren på den hvite hesten (1995), Snøklokkevals (2009), Lusablomster (2012), Liljene på Marken (2015), Snowdrop Waltz (engelsk) (2016), Diffusitas - når legen står fast (2016),Red Campions (engelsk) (2017), Liv og Per, ei lita ættesoge om slekta på Nordre Margegård (2017), Katharsis (2018).

dag gundersen storla

Romantrilogien om Andreas og Josefine er et varmt forsvar for fattigfolket i 1870-årenes

Stavanger. Jeg har hatt lyst til å beskrive livsskjebner, kjempende unge mennesker med en ubøyelig livsvilje - på samme måte som snøklokken som bryter seg fram gjennom snøen.


Siste halvdel av 1800-tallet er også en spesielt interessant periode; det var da fremvek-

sten av det moderne Norge begynte. Og i Stavanger var alt satt på spissen fordi økonomi

og levekår svingte langt mer her enn de fleste andre steder. I Rogaland kom svingningene av at silden forsvant, seilskutetiden tok slutt og hermetikkindustrien vokste fram. Jeg beskriver  vanlige mennesker, og prøver å skildre samfunnet slik det så ut nedenfra med en nød vi knapt kan forstå nå bare 130 år etter.


Samtidig med nøden opplevde Stavanger en stor vekkelse, og ny tro brøt mot gammel tro.

Dette spiller også en sentral rolle i Snøklokkevals. Alexander Kiellands ensidig negative

beskrivelse av lekmannsbevegelsen har på mange måter fått stå uimotsagt. Det finnes

imidlertid et rikt kildemateriale som dokumenterer at betydningen av lekmannsbevegelsen, avholdsbevegelsen og senere arbeiderbevegelsen knapt kan overvurderes når det elder sosial utvikling og demokrati. På bedehuset Betania oppsto et til da utenkelig fellesskap mellom mennesker av begge kjønn og ulike klasser. Der lærte vanlige mennesker seg å ta ordet i en forsamling, argumentere for sine synspunkter og vitne om sin tro.


Utenforskap og samfunnet sett nedenfra har opptatt meg hele livet. Ikke minst har jeg møtt mange utslåtte, og mennesker nederst på samfunnets rangstige i min gjerning som lege. Derfor handler alle bøkene mine på ulike måter om kjempende liv, om fortvilelse, kamp og og håp. Katharsis har også et slikt perspektiv. Hvor langt er en bestefar villig til å gå for å redde datterdatteren sin? Han setter i gang et ragnarokk av vold og død. Er han et monster eller en helt? Kan vi i det hele tatt forstå ham?


Jeg ønsker deg en riktig god leseopplevelse, og tar gjerne i mot ditt svar på disse vanskelige spørsmålene!


Hjertelig hilsen





Dag Gundersen Storla









ARNE LIE

Arne Lie (født 1951) er frå Varhaug på Jæren. Han har vore prest i
Sørum, i Gol i Hallingdal, og nokre år lærar på Bibelskulen på Bildøy på
Sotra. Dei siste tenesteåra var han prosterådgjevar i Ål. Han er gift
med Bjørg frå Valdres, og dei har tre barn og fire barnebarn. Dei
har budd i Gol i snart 30 år. Dei siste åra har han skrive faste
ytringar til regionsavisa Hallingdølen.

meld deg på

nyhetsbrevet vårt!

Hold deg oppdatert om nyheter og arrangementer.